„Las to nie apteka” – często powtarzają terenowi leśnicy, mając na myśli entropię i nieprzewidywalność
ich środowiska pracy. Lasu nie sposób idealnie odmierzyć i zaplanować. W ten sposób człowiek dobitnie przekonuje się, że w lesie rządy sprawuje nie człowiek, a natura.
Rosną tu najlepsze i najtańsze leki. W dodatku nie powodujące ubocznych efektów (choć z tym należy uważać!) i które możemy wykorzystywać na rozmaite sposoby.
To nie tylko najbardziej oczywiste ziołowe napary. Zebrane przez nas zioła mogą też trafi ć do nalewek, wzbogacić smak dań jako przyprawy, zaskoczyć podniebienie oryginalną sałatką.
Znaczna część kulinarnych propozycji to dania z dziczyzny. Wprowadzenie do diety mięsa dzikich
zwierząt i zastępowanie nim innych jego rodzajów to jedna z dróg do ograniczania spożycia mięsa w ogóle.
Nie ma nic lepszego niż pożywienie pochodzące prosto z natury, towarzyszące nam od wieków. Pożywienie, którego źródłem był i jest las.
W publikacji znajdziecie aż 115 przepisów na przygotowanie niebanalnego obiadu, napoju czy deseru.
Wszystkie przepisy zostały stworzone prez leśników, a kto jak kto, ale oni wiedzą najlepiej jak smaczny może być las.
ZA: http://www.dobrezlasu.pl/home