Finał VIII edycji elitarnego przewodnika Poland 100 Best Restaurants w tym roku odbył się w Rytrze w Willi Poprad i był to zdecydowanie najgorętszy dzień w tym roku. Wieczór zgodnie z zapowiedziami organizatorów był niezapomnianym wydarzeniem. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i sam przewodnik to świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej. W wydarzeniu wzięło udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018.
Wybór miejsca okazał się trafny. Sala balowa Willi Poprad urządzona jest w rustykalnym, nowoczesnym stylu a jej wnętrza tworzą malowniczą wiązankę architektury charakterystycznej dla regionów górskich z nowoczesnymi rozwiązaniami architektonicznymi w postaci szklanych witraży i nietuzinkowego, geometrycznego logotypu lokalu. Awangardowe żyrandole, ręcznie wykonywane przez polską manufakturę, zachwycają kunsztem i rozmiarem. Niepowtarzalny charakter nadają drewniane wykończenia, a całość dopełniają drewniane stoły i bardzo wygodne krzesła.
W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 1141 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.
Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.
Nagrody były przyznawane w KATEGORII: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w czterech grupach: AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce plus. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów – ankiety, głosowania, 25% oceny inspektorów.
NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2018 ROKU została Wodna Wieża z Pszczyny. Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2018 ROKU przypadł Cichemu Kącikowi z Krynicy – Zdrój.
Przyznano również nagrody specjalne – SZEFEM KUCHNI ROKU 2018 został Szymon Bracik, OSOBOWOŚCIĄ KULINARNĄ ROKU 2018 został Dariusz Struciński, SZEFEM KUCHNI JUTRA ROKU 2018 – Dawid Szkudlarek. KUCHARZEM ODKRYCIEM ROKU 2018 – Tomasz Łagowski, KUCHARZEM MŁODYM TALENTEM ROKU 2018 – Jakub Kasprzyk. Nagrodę za KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE otrzymał Dawid Łagowski, Ernest Jagodziński dostał nagrodę za KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ a nagroda za NAJLEPSZE BELLUNCH MENU 2018 powędrowała do Sebastiana Olmy. NAJLEPSZĄ IMPREZĄ KULINARNĄ roku została MADE Restaurant. Przyznano również 2 nagrody za DEBIUT ROKU, które trafiły do gdańskiej restauracji MAJOLIKA oraz krakowskiej restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz.
Uwieńczeniem wieczoru była 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce serwowana podczas uroczystości rozdania nagród. Menu przygotował szef kuchni Willi Poprad Artur Pasoń. Połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków sprawiło, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostały w pełni zaspokojone. W menu znalazła się: PRZYSTAWKA – oscypek podany z biszkoptem z rukoli, wytrawną gruszką sous-vide w czerwonym winie i liśćmi kafiru, okrasą z boczku podegrodzkiego oraz konfiturą z suski sechlońskiej i nutą śliwowicy łąckiej. ZUPA – krem z wędzonych ziemniaków na wywarze z ogonów wołowych podawany z chipsami z czarnego czosnku, tapioką w aromacie suszonych grzybów oraz esencją pietruszkową. DANIE GŁÓWNE – wolno gotowane policzki wołowe podawane z kaszotto gryczanym z kasztanami, kalafiorem romanesco, pudrem z buraka oraz sosem demi-glace warzywnym. DESER -jabłko z gospodarstwa domowego Potońców podane na kruszonce z musem cytrynowym, kremem laskowym oraz nalewką malinową Willi Poprad. Po uroczystym wręczeniu nagród dostępne były bufety komponowane z produktów regionalnych otaczających malowniczą dolinę Popradu.
Podczas Gali świętował swoje 52 urodziny Robert Sowa.
OFICJALNE WYNIKI VIII EDYCJI POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2018
NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE 2018
Wodna Wieża – Pszczyna
GRAND AWARD +
SENSES RESTAURANT – Warszawa
ATELIER AMARO – Warszawa
RESTAURACJA BLOW UP HALL 5050 – Poznań
RESTAURACJA PLATTER BY KAROL OKRASA – Warszawa
AMBER ROOM – Warszawa
GÓRALSKA TRADYCJA – Zakopane
LA BRASSERIE MODERNE – Warszawa
RESTAURACJA BELVEDERE – Warszawa
RESTAURACJA WODNA WIEŻA – Pszczyna
N31 RESTAURANT&BAR – Warszawa
RESTAURACJA WZORCOWNIA BY BOBER – Pabianice
STREFA RESTAURACJA & BAR – Warszawa
RESTAURACJA HALKA – Zakopane
APPASSIONATA – Radzionków
RESTAURACJA ARTE – Kołobrzeg
PAŁAC TŁOKINIA – Tłokinia Kościelna
PINK LOBSTER – Warszawa
GRAND AWARD
CEVICHE BAR – Warszawa
Z DRUGIEJ STRONY LUSTRA – Szczecin
FLAVORIA – Poznań
RESTAURACJA POLANKA – Krosno
RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – Wzgórza Dylewskie
RESTAURACJA TRZY RYBKI – Kraków
RESTAURACJA ART DECO HOTEL SPA DR IRENA ERIS – Polanica Zdrój
RESTAURACJA CONCEPT 13 – Warszawa
RESTAURACJA COPERNICUS – Kraków
RESTAURACJA BULAJ ARTUR MOROZ – Sopot
RESTAURACJA ACQUARIO – Wrocław
A NÓŻ WIDELEC – Poznań
MOO MOO STEAK&BURGER CLUB – Kraków
RESTAURACJA JOKER – Tychy
SALTO RESTAURANT – Warszawa
RESTAURACJA CAFE ORANŻERIA – Kraków
TRATTORIA LA CANTINA – Gdańsk
RESTAURACJA REFEKTARZ HOTEL ZAMEK RYN – Ryn
RESTAURACJA PROVITA – Kołobrzeg
RESTAURACJA MODRZEWIE PARK HOTEL – Szczawnica Zdrój
RESTAURACJA MOONSFERA – Warszawa
RESTAURACJA BARRACUDA – Gdynia
RESTAURACJA PAŁACOWA HOTELU ANDERS – Stare Jabłonki
RESTAURACJA PERGOLA – Łańcut
NOTA_RESTO BY TOMASZ LEŚNIAK – Kraków
QUALE RESTAURANT – Łódź
RESTAURACJA ALEGLORIA – Warszawa
RESTAURACJA FERULA HOTEL BACÓWKA RADAWA&SPA – Radawa
RESTAURACJA THE GARDEN GRILLE & BAR – Rzeszów
BIESIADA OPOLSKA – Opole
CHAPEAU BAS – Ustka
RESTAURACJA MAGNIFICA – Kraków
WINOSFERA – Warszawa
CHŁODNA 15 BY WILAMOWSKI – Warszawa
RESTAURACJA SUBLIMA – Kołobrzeg
RESTAURACJA BLUEBELL W HOTELU NATURA RESIDENCE – Siewierz
RESTAURACJA POD FREDRĄ – Wrocław
DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa
POD PAPUGAMI – Wrocław
RESTAURACJA STARA WOZOWNIA – Mała Wieś
RESTAURACJA ATMOSPHERE – Słupsk
RESTAURACJA HASHI SUSHI – Gdynia
RESTAURACJA PAŁAC WIĘKSZYCE – Większyce
RESTAURACJA THE PIANO – Bytom
OLKUSKA 7 BY JAREK UŚCIŃSKI – Warszawa
RESTAURACJA SMAQ – Katowice
ENOTEKA PERGAMIN – Kraków
RESTAURACJA OYSTER – Świnoujście
RESTAURACJA À LA CARTE ARŁAMÓW – Ustrzyki Dolne
RESTAURANT & BAR CRISTAL – Białystok
RESTAURACJA CESARSKA – Chorzów
WILLA POPRAD – Rytro
ŚLĄSKA PROHIBICJA – Katowice
PAWILON TOWARZYSKI – Białystok
RESTAURACJA ŻÓŁTY SŁOŃ – Kielce
FILIPA 18 FOOD WINE ART. – Kraków
RESTAURACJA CYNAMON – Ustronie Morskie
ROCKABILLY – STEAKHOUSE & WHISKY BAR – Kielce
TRATTORIA ANTICA – Opole
MORSKIE OPOWIEŚCI – Jarosławiec
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE
ORZECH I MIÓD HOTEL LASKOWO – Jankowice
RESTAURACJA ZIELONY OGRÓD – Zabrze
RESTAURACJA GIERKRÓWKA – Zawada
RESTAURACJA MAGIEL KULINARNY – Sosnowiec
RESTAURACJA MONTE – CARLO – Kielce
RESTAURACJA KARCZMA LWOWSKA – Wrocław
BISTRO SZARLOTTA – Poznań
RESTAURACJA TAAKA RYBA – Sumina
RESTAURACJA JAZZ BAR – Szczawnica
DWOREK NEW RESTAURANT – Bielska – Biała
RESTAURACJA KRASNODWÓR – Warszawa
GOŚCINIEC RYŃSKI MŁYN – Ryn
RESTAURACJA BELLE EPOQUE – Zgłobice
TAWERNA KAPITAŃSKA – Oława
ZIELONYM DO GÓRY – Kraków
RESTAURACJA BARYŁKA – Gdańsk
SZARA EMINENCJA PIASECZNO – Piaseczno
RESTAURACJA MIODOWA – Ostrołęka
RESTAURACJA KLIMATT – Szczecin
RESTAURACJA SZKLARNIA – Gołkowice Dolne
PIWNICA RAJCÓW – Gdańsk
SZARA EMINENCJA – Warszawa
RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI – Tychy
RESTAURACJA GRANDE COZZE – Kielce
LWIA BRAMA² – Wrocław
AWARD OF EXCELLENCE
MELUZYNA RESTAURANT & WINE – Bydgoszcz
RESTAURACJA PARK CAFE – Koszalin
PAK CHOI – Sopot
RESTAURACJA GALLO NERO – Bielsko-Biała
27 PORCJI – Kraków
RESTAURACJA CRISTALINO KUCHNIA I WINO – Tarnów
PRACOWNIA SMAKU ORSO – Knurów
NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE 2018
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
GRAND AWARD
KARCZMA LITWOROWY STAW – Białka Tatrzańska
KARCMA MUZYKANCKO – Poronin
KARCZMA CICHY KĄCIK – Krynica Zdrój
KARCZMA POD SOKOŁEM – Sokółka
NORDOWI MOL – Celbowo
BEST OF AWARD OF EXCELLENCE
JAKUBOWA IZBA – Ryki
KARCZMA MŁYŃSKA – Wrocław
KARCZMA POLSKA ZAGRODA – Sopot
NAGRODY SPECJALNE
SZEF KUCHNI ROKU 2018
Szymon Bracik
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION CENTRALNY
Jarek Walczyk
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION WSCHODNI
Łukasz Rakowski
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION POŁUDNIOWY
Dariusz Siciarz
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION POŁUDNIOWO – ZACHODNI
Mariola Monczak
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION PÓŁNOCNO – ZACHODNI
Rafał Durka
SZEF KUCHNI ROKU 2018 – REGION PÓŁNOCNY
Artur Lachowicz
NAJLEPSZE BELLUNCH MENU 2018 2018
Sebastian Olma
OSOBOWOŚC KULINARNA 2018
Dariusz Struciński
SZEF KUCHNI JUTRA 2018
Dawid Szkudlarek
KUCHARZ ODKRYCIE ROKU 2018
Tomasz Łagowski
KUCHARZ MŁODY TALENT 2018
Jakub Kasprzyk
KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE 2018
Dawid Łagowski
KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ 2018
Ernest Jagodziński
ZA POMOC I ZAANGAŻOWANIE PRZY ORGANIZACJI GALI
WILLA POPRAD – Rytro
IMPREZA KULINARNA ROKU 2018
MADE Restaurant
DEBIUT ROKU 2018
MAJOLIKA – Gdańsk
DEBIUT ROKU 2018
Zalipianki Ewa Wachowicz – Kraków
NAJLEPSZA KARTA WIN 2018
DEKANT WINEBAR & RESTAURANT – Warszawa